Huidzorg-Limburg logo

  • Huidzorg Limburg
    PRAKTIJK VOOR HUID- EN OEDEEMTHERAPIE

Vaatafwijkingen

In de huidtherapeutische praktijk komen vaak patiënten met klachten als overmatige roodheid ten gevolge van vaatproblemen. Hierin zijn meerdere aandoeningen te onderscheiden.
Onderstaande aandoeningen komen het meest voor in de praktijk.

Couperose
Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele kleine gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën). Deze zijn onschuldig en komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. De vaatjes bevinden zich meestal op de wangen, neus, kin en soms ook op het decolleté.
Deze vaatjes ontstaan door verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld:
– erfelijkheid
– alcoholgebruik
– bepaalde medicatie kunnen couperose (mede-) veroorzaken
– overmatige zonblootstelling
– roken
– temperatuurschommelingen (bij bijvoorbeeld saunabezoek en in de winter bij vrieskou)

De huidtherapeut behandelt couperose veelal met licht- en lasertherapie en coagulatie. Dit zijn methodes waarbij de vaatjes dichtgebrand worden. Sommige mensen hebben als niet zozeer last van couperose, maar wel van algehele roodheid (diffuse roodheid) van de huid, in een dergelijk  geval kan de huidtherapeut u andere behandelingen aanbevelen zoals camouflagetherapie.

Spider naevus
Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Het is mogelijk dat ze vanzelf weer verdwijnen.
Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar is vaak cosmetisch wel storend. Daarom kunt u dit laten behandelen bij de huidtherapeut middels lasertherapie of coagulatie.

Rosacea
Rosacea is een afwijking die gekenmerkt wordt door een roodverkleurde huid in met name het gebied rond de neus en wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes.  De meeste patiënten die rosacea hebben denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken.
De oorzaak van rosacea is niet bekend, er zijn wel veel oorzaken van verergering van rosacea:
– alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
– sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
– overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
– stress
– hormonen

Rosacea is een chronische huidaandoening, er zijn echter wel behandelmethodes om de rode huid te kalmeren. Dit kan door het gebruik van medicatie die uw huidarts u kan voorschrijven, maar wellicht ook door adviezen van en behandeling door uw huidtherapeut.
Hetvolgende wordt veelal geadviseerd als u rosacea heeft:
– Irriteer uw huid zo min mogelijk. Gebruik dus producten die mild zijn voor uw huid.
– Vermijd alcohol en gekruid eten, deze werken vaatverwijdend en verergeren rosacea.
– Externe factoren zoals extreme warmte en kou, maar ook overmatige zonblootstelling en rokerige ruimtes dienen vermeden te worden.
– Het gebruik van camouflageproducten wordt niet zozeer afgeraden, maar bij het verwijderen ervan is het verstandig de juiste milde producten te gebruiken.

De huidtherapeut kan ervoor zorgen dat de huid rustiger wordt, dit kan door roodlichttherapie en/of licht- en lasertherapie.
Roodlichttherapie is vooral gericht op kalmering van de huid. De laatstgenoemde behandeling is er op gericht de teleangiëctasieën te verwijderen waardoor er veelal een vermindering van de roodheid waargenomen wordt.  Omdat rosacea niet genezen kan worden, moet men er rekening mee houden dat behandelingen herhaald moeten worden. Rosacea kan op lange termijn vanzelf in ernst afnemen.

De behandeling van vaatafwijkingen wordt in sommige gevallen vergoed vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekering.

Fibromen en kleine verhevenheden

In de hals of onder de oksels hebben veel mensen fibromen (steelwratjes). Deze kan de huidtherapeut behandelen met de naald. Door het heet worden van de naald wordt het fibroompje weggebrand. Een korte periode na de behandeling zal er een klein korstje op het behandelde plekje zitten, dit geneest vanzelf.